Blog

BLOG

4 tips om je rolcontainer proper te houden

Een rolcontainer is enorm handig om al je afval netjes op te bergen en te laten ophalen. Toch kan een rolcontainer, wanneer je deze niet goed onderhoudt, vuil worden en kan er een onaangenaam geurtje aan komen. Daarom is het belangrijk aan om enkele kleine tips te denken bij het gebruiken van je rolcontainer. Zo blijft deze in perfecte staat en aangenaam om te gebruiken.

Help! Mijn rolcontainer stinkt.

Een rolcontainer die stinkt is erg onaangenaam voor iedereen die er langs moet. Daarnaast vermindert het de motivatie om afval in de container te gooien aanzienlijk en zal er minder efficiënt gesorteerd worden.
Vooral in de zomer en in de herfst hebben mensen last van een rolcontainer die niet al te fris ruikt. Dit komt in de zomer door de hoge temperaturen, die ervoor zorgen dat het afval sneller onaangename geuren verspreidt. In de herfst kan er wel eens regenwater of vocht in de rolcontainer
komen. Ook dit zorgt voor geurtjes.
Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je rolcontainer proper en netjes te houden. Wij geven je graag enkele tips.

  1. Uitspoelen met water

Een eerste tip is er eentje die ervoor zorgt dat er geen afvalresten onnodig in de rolcontainer achterblijft na de lediging. Bij het ledigen van een rolcontainer kunnen er altijd dat nog wat resten aan de bodem of wanden blijven hangen, omdat deze te hard aan de rolcontainer plakken. Door na elke lediging de rolcontainer vlug even uit te spoelen met water, zorg je ervoor dat er geen overgebleven afval in de rolcontainer blijft hangen. Zo krijg je geen laag van oud afval dat na verloop van tijd begint te ruiken. Vooral in de zomer is deze methode erg effectief, aangezien het water dat in de rolcontainer achterblijft dan snel opdroogt, voordat er nieuw afval ingegooid wordt. In de winter moet je uiteraard opletten bij vriestemperaturen. Daar kun je best geen stilstaand water in je rolcontainer houden.

  2. Je rolcontainer droog zetten en steeds goed afsluiten

Bij regenweer is het belangrijk dat je je rolcontainer beschut zet. Een rolcontainer van Lammertyn.net kan uiteraard tegen wat regen, maar als het deksel van je rolcontainer niet goed gesloten is, zal er regenwater tussen je afval komen. Dit kan voor schimmelvorming zorgen en je afval plakt erdoor harder aan de wanden van je rolcontainer. Zet daarom je rolcontainer op een droge locatie en zorg ervoor dat hij steeds goed afgesloten is. Zo kan er geen regenwater naar binnen.

  3. Je restafvalcontainer blijft proper als je goed sorteert

Wie goed sorteert heeft niets in de restafvalcontainer zitten wat voor hardnekkige geurtjes of ongedierte kan zorgen. Als je dus thuis of in je bedrijf het afval juist sorteert, heb je geen last van een stinkende rolcontainer.
Gft-rolcontainers
Gebruik je je rolcontainer voor groenafval, dan is het normaal dat er geurtjes ontstaan in je rolcontainer. Hiervoor kun je geurmaskerende middelen gebruiken, zoals citroen. Citroensap verwijdert bacteriën en voorkomt daarmee geurtjes. Ook een opgevouwen krant op de bodem van je gft-container is een goede manier om geurtjes te voorkomen.

 4. Zorg voor het juiste formaat rolcontainer

Het meeste afval begint pas te ruiken als het even stil heeft gestaan. Hoe langer je afval blijft staan, hoe feller de geur. Daarom is het belangrijk om je rolcontainer regelmatig te laten ledigen. Als je een te grote rolcontainer hebt voor je hoeveelheid afval, moet deze in principe ook minder frequent geledigd worden. Het afval dat eerst in je rolcontainer terecht komt moet hierdoor erg lang blijven staan, en kan dus gaan beginnen ruiken. Kies daarom voor een geschikt formaat voor jouw
afvalproductie, zodat het afval niet te lang moet blijven staan.
Heb je nood aan een nieuw formaat rolcontainer? Dan kun je altijd contact opnemen met Lammertyn.net. We bekijken samen met jou de mogelijkheden en zorgen voor een rolcontainer op maat.

Zo sorteer je afval in je magazijn

Het magazijn is een locatie binnen je bedrijf waar veel afval geproduceerd wordt. Houten paletten,  plastic folie en papier zijn enkele van de vele afvalsoorten die je in een magazijn tegenkomt. Om je  magazijn netjes te houden en je steentje bij te dragen aan een efficiënt afvalbeheer, moet je deze  afvalsoorten netjes sorteren. Lammertyn.net geeft je enkele tips om dat makkelijker te doen.

Bepaal de verschillende afvalstromen

Een eerste belangrijke stap in het sorteren van afval in je magazijn, is weten met welke afvalstromen je te maken hebt. Welk afval wordt wanneer geproduceerd en in welke hoeveelheid? Als je dit weet kun je je afvalbeheer daarnaar aanpassen. Als er nieuwe leveringen met veel plastic folie binnenkomen op de eerste woensdag van de maand, kun je de ophaling van je plastic folie bijvoorbeeld steeds op de donderdag of vrijdag erna plannen. Zo zit je nooit lang met volle afvalcontainers of -zakken.

Kies de locatie van je containers en zakken bewust

Als je eenmaal een goed zicht hebt op de afvalstromen binnen je magazijn, kun je je afvalbeheer daarnaar schikken. Zo plaats je best je afvalcontainers en -zakken strategisch, zodat er geen lange afstand afgelegd moet worden om afval weg te gooien. Door je afvalcontainers juist te plaatsen wordt het sorteren in je magazijn makkelijker en vooral efficiënter. Zijn er meerdere locaties waar hetzelfde soort afval wordt gecreëerd? Dan kun je voor een sorteereiland kiezen. Zet de nodige afvalcontainers op een centraal punt, zodat iedereen er makkelijk bij kan. Zorg er ook zeker voor dat het duidelijk is welk soort afval in welke container moet.

Optimaliseer de grootte en het aantal ledigingen van je containers

Een heel belangrijke overweging in een efficiënt afvalbeheer in je magazijn, is de grootte van je containers. Terwijl je bedrijf groeit, stijgt vaak je afvalproductie. Dit kan ervoor zorgen dat je containers te klein worden en dus te vaak geledigd moeten worden. Op die manier betaal je vaak meer en zitten je containers te lang vol. Bekijk daarom goed welke containers een maatje groter mogen.

Zorg voor minder afval in je magazijn

Een magazijn creëert erg veel afval, maar toch kun je acties ondernemen om de hoeveelheid afval in je magazijn te verminderen. Door zaken als dozen, paletten of vulling van dozen te hergebruiken, verminder je je afval al aanzienlijk. Daarnaast kun je kiezen voor duurzamer materiaal, met een langere levensduur. Je afval kleiner maken is ook een goede manier. Duw, net als thuis, je afval zo plat mogelijk voordat je het in de afvalcontainer of -zak gooit. Zo heb je niet écht minder afval, maar je gebruikt je afvalcontainers wel efficiënter. Wil je meer informatie over het afvalbeheer in je magazijn? Of wil je een grotere rolcontainer?
Contacteer ons en wij zorgen ervoor.

Wat is duurzaam? En moet mijn bedrijf duurzaam zijn?

Het thema milieu wordt steeds belangrijker, ook voor bedrijven. Bedrijven worden vaker en vaker geprezen voor hun milieuvriendelijke activiteiten, of afgeschoten voor het gebrek eraan. Een woord dat hierbij hand in hand gaat, is duurzaam. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk? En hoe kan een bedrijf duurzaam zijn? Het woord ‘duurzaam’ wordt zo veel gebruikt dat het zijn betekenis wat verloren heeft. Daarom legt Lammertyn.net het voor jou nog eens uit.

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een enorm breed begrip. Het komt erop neer dat men dingen doet, maakt en consumeert zonder daarbij de Aarde uit te putten. Men zorgt er met andere woorden voor dat toekomstige generaties ook deze dingen kunnen doen, maken en consumeren. Het woord ‘duurzaam’ gaat vaak samen met het woord ‘oplossing’. Een duurzame oplossing is dus een duurzaam alternatief voor iets wat op dit moment de aarde uitput. Zo is energie uit de wind halen een duurzaam alternatief voor steenkool. Omdat de wind nooit op zal raken, is windenergie duurzamer dan steenkool.
Uiteraard komt er meer kijken bij duurzaamheid. Een windmolen is namelijk niet 100% duurzaam. Windmolens zijn gebouwd uit stoffen die wellicht wel ooit op kunnen geraken. Een volledig duurzame oplossing is erg moeilijk uit te vinden, maar er wordt stevig naar gezocht.

Hoe kan mijn bedrijf duurzaam zijn?

Duurzame inspanningen kunnen op oneindig veel manieren geleverd worden. Kijk naar wat jouw bedrijf specifiek kan doen en verzin daar een duurzame oplossing bij. Bij Lammertyn.net hebben we dit jaar bijvoorbeeld nieuwe, milieuvriendelijkere vrachtwagens aangekocht.

Alle beetjes helpen. Er hoeven geen grote budgetten naar de duurzaamheid van jouw bedrijf te gaan. Je plastic balpennen vervangen door hervulbare pennen is al een manier om je bedrijf duurzamer te maken. Plastic bekertjes vervangen door glazen of herbruikbare flessen is ook een grote stap in de goede richting. Als je bedrijf product opstuurt naar de klant, kun je bijvoorbeeld deze in kleinere dozen steken om efficiënter te kunnen leveren. En er zijn nog zo veel manieren om je bedrijf duurzamer te maken. Duurzaamheid in je bedrijf brengen vraagt een korte analyse van wat je doet en een beetje creativiteit. Door hier goed over na te denken zul je vroeg of laat de vruchten plukken van je inspanningen.

Bij Lammertyn.net dragen we de bescherming van het milieu hoog in het vaandel. We proberen onze werking steeds duurzamer te maken. En met deze blog hopen we andere bedrijven ervan te overtuigen hetzelfde te doen.

Afval sorteren in je bedrijf

Dat we allemaal goed moeten sorteren thuis, dat hebben we wel al door. Helaas wordt die klik op de werkvloer moeilijker gemaakt. Vele bedrijven kunnen hun afval nog veel beter beperken en sorteren. Dat is belangrijk, want vaak gaat het om grotere afvalhoeveelheden dan bij een huishouden. Daarom willen we enkele tips geven om je afval te sorteren binnen je bedrijf.

Minder bedrijfsafval

Als je minder afval hebt, zul je het ook makkelijker kunnen sorteren. Daarom kun je inspanningen doen om je bedrijfsafval te beperken. Probeer dingen te hergebruiken of gewoon minder snel weg te gooien. Een simpel voorbeeld is je papier aan beide kanten gebruiken. Heb je een foute pagina afgedrukt? Dan heb je er een kladblad bij. Je kunt ook balpennen gebruiken die je opnieuw kunt vullen. Er zijn enorm veel mogelijkheden. Neem daarom even de tijd om te kijken waar jouw bedrijf afval kan verminderen. Je kunt er ook je collega’s bij betrekken. Roep ze samen en vraag of zij ideeën hebben om het bedrijfsafval te beperken. Zo kun je er een project van maken waar je collega’s actief aan meewerken. Dit zal ook de wil om afval te beperken en sorteren bevorderen.

Bedrijfsafval sorteren

Bedrijfsafval sorteer je net als thuis. Gebruik verschillende containers voor verschillende soorten afval en zorg ervoor dat jij en je personeel duidelijk weten welk afval in welke container hoort. Maak het sorteren zo makkelijk mogelijk voor jezelf en je collega’s. Zet je containers op een plaats die makkelijk bereikbaar is. Je kunt ook kleinere vuilbakken op verschillende plaatsten zetten. Wanneer zo’n vuilbak vol is, gooi je het afval in één keer in de juiste container.

Ik sorteer mijn bedrijfsafval al. Wat kan ik nog meer doen?

Je sorteert je bedrijfsafval al goed? Fantastisch! Er zijn altijd nog zaken die je kunt doen om je afvalverwerking nog beter en vlotter te laten verlopen.
Bekijk de grootte van je container
Neem even de tijd om te kijken naar de inhoud van je container wanneer die wordt opgehaald. Is de container overvol, dan kan het voordelig zijn om een grotere container te nemen of om hem vaker te laten ledigen.

Er kan meer in je afvalcontainer dan je denkt

Sommige soorten afval kunnen veel plaats innemen in de afvalzak of -container. Duw je afval goed plat voordat je het weggooit. Zo past er veel meer afval in je container of zak dan je zou denken.

Maak sorteren leuk

Je kunt vele inspanningen doen om je bedrijfsafval te beperken en beter te sorteren, maar als je collega’s er niet achter staan zal de werking nooit optimaal zijn. Probeer ze daarom warm te maken om zich hiervoor in te zetten. Organiseer bijvoorbeeld een competitie tussen verschillende ploegen, diensten of afdelingen en geef de winnaar een beloning. Dit moet daarom geen grote beloning zijn. Je zou schrikken van wat mensen doen voor een wisselbeker!

Er zijn altijd nog zaken die je kan doen om je bedrijfsafval beter te sorteren. Minder afval creëren is daarin de eerste stap. Zorg dus voor een goed afvalbeleid binnen jouw bedrijf en betrek je collega’s. Zo help je niet enkel het milieu, maar ook de werksfeer en je portemonnee!

Waarom rolcontainers winnen aan populariteit

We zullen in de toekomst steeds minder afvalzakken langs de straat zien staan. Steeds meer bedrijven kiezen namelijk voor een rolcontainer om hun afval in te laten ophalen. De overstap van de klassieke afvalzakken naar een rolcontainers is niet toevallig. Rolcontainers hebben enkel praktische (en financiële) voordelen. Wij geven de voornaamste 4.

1. Een rolcontainer is stevig en robuust

Een afvalzak kan makkelijk scheuren, waardoor het afval eruit valt. Een felle windstoot, een groepje katten of een scherpe stukjes bedrijfsafval kunnen al zorgen voor scheuren in je afvalzak en voor zwerfafval op de straat en in de natuur. Met een rolcontainer blijft je afval steeds netjes waar het hoort.
Je hoeft je afvalzak ook niet meer dicht te binden met plastieken koordjes die om de haverklap stuk gaan. Deksel open, afval erin, deksel toe. Makkelijk, toch?

2. Gedaan met vuilniszakken buitenzetten

Met een rolcontainer moet je de afvalkalender niet meer nauwlettend in de gaten houden. Je kiest zelf wanneer je afvalcontainer wordt opgehaald. Met de Lammertyn.net app kun je zelfs makkelijk vanop je bureaustoel een lediging inplannen. Zo hoef je enkel je container tot langs de straat te rollen wanneer hij helemaal vol is.
Via deze werkwijze moeten onze vrachtwagens ook enkel uitrijden wanneer écht nodig. Zo dragen we ook ons steentje bij aan een beter milieu. Win-win!

3. Beter sorteren is minder betalen

Een rolcontainer beloont je om goed te sorteren. Tegenwoordig hebben rolcontainers een chip die ervoor zorgt dat je betaalt per kilogram afval, en dus niet per ophaling of per zak.
Als je er enkel restafval in je restafvalcontainer zit, weegt je container logischerwijs minder dan wanneer je minder goed sorteert. Hierdoor moet je container minder vaak geledigd worden en betaal je dus ook minder.

4. Een rolcontainer op maat van jouw bedrijf

Niet elk bedrijf cre‘ert evenveel afval. Gelukkig bestaan rolcontainers in verschillende vormen en maten. Zo is er altijd wel een rolcontainer die perfect is voor jouw bedrijf of onderneming.
Rolcontainers groeien als het ware mee met je bedrijf. In de eerste jaren zal je misschien aan een kleine container genoeg hebben om je afval te laten verwerken. Na enkele jaren is je bedrijf wellicht gegroeid. Daardoor produceer je ook meer afval, en kun je makkelijk overstappen naar een grotere container!

Wil je nog meer voordelen van een rolcontainer? Of zit je nog met vragen? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je graag verder.

Nieuwe regels maken gft sorteren makkelijker

Gft sorteren is al lang niet meer iets uitzonderlijks, straffer nog de meeste Vlamingen zijn al jaren vertrouwd met het inzamelen van gft-afval. Jaarlijks wordt er namelijk meer dan 260.000 ton gft-afval opgehaald tijdens de huis-aan-huisophaling. Van dat opgehaalde afval wordt dan compost, een ideale bodemverbeteraar, gemaakt. Er wordt ook biogas, groene energie uit gewonnen.

We beginnen 2019 niet alleen met champagne en kussen, maar ook met een aanpassing binnen de gft-sorteerregels. Naar aanleiding van de BSE-crisis (gekkekoeienziekte) in 2002 maakte men debeslissing om etensresten, vlees- en visresten, eieren, kaas en dergelijke niet meer toe te laten in de gft-bak. Vanaf 1 januari zijn deze terug welkom in het gft-afval.

Waarom nu weer wel?
Een reden waarom deze afvalstromen (vlees- en visresten, schaaldieren, …) vanaf 1 januari 2019
opnieuw mogen worden toegevoegd aan het gft-afval is naar aanleiding van een recent onderzoek
naar de mogelijkheden binnen de compostering- en de vergistingsinstallaties. Uit dat onderzoek blijkt
dat er geen risico’s meer zijn gevonden om deze afvalstromen te verwerken. Daardoor wordt het
sorteren van gft-afval vanaf dit jaar opnieuw iets eenvoudiger.

 

 

Toegelaten inhoud van de gft-afvalbak
Een kort overzichtje van wat er in het gft-afval mag:
– Schillen en resten van fruit, groenten en aardappelen
– Broodresten
– Koffiedik, papieren koffiefilter
– Papier van keukenrol
– Noten, pitten
– Fijn tuin- en snoeiafval
– Kamer- en tuinplanten (ook de potgrond mag in het gft)
– Schaafkrullen en zaagmeel van onbehandeld hout
En deze afvalstoffen mogen vanaf 2019 opnieuw in het gft-afval:
– Vlees-, vis- en schaaldierresten (geen schelpen!)
– Vaste zuivelproducten
– Dierlijk en plantaardig keukenafval en etensresten
– Eieren, eierschalen
– Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn, …)

 

Wat mag NIET in het gft-afval
In de sorteerwijzer, opgesteld door VLACO in samenwerking met OVAM, krijg je een handig visueel
overzicht van wat vanaf 2019 wel en niet in het gft-afval mag.
Wij sommen nog even voor je op wat er NIET in het gft-afval mag:
– Vloeistoffen zoals soep, melk, koffie, …
– Sauzen, vet en oliën
– Theezakjes en koffiepads
– Behandeld hout
– Beenderen en dierlijk (slacht)afval
– Dierenkrengen
– Schelpen van mosselen, oesters, …
– Kattenbakvulling en vogelkooizand
– Mest van grote huisdieren (of in zeer grote hoeveelheden)
– Aarde en zand
– Kurk
– Asresten en houtskool

Een recyclerende Sint en milieuvriendelijke kerstbomen

December is een maand vol feesten. De maand wordt goed ingezet met een bezoekje van ’s werelds grootste kindervriend, Sinterklaas en zijn trouwe helpers, de Zwarte Pieten. Bij dat bezoek hoort niet alleen snoepgoed en mandarijntjes, maar ook speelgoed. Dat houdt onze (b)engeltjes vast en zeker zoet… tot het volgende feest met nog meer pakjes eraan komt. Nog geen 20 dagen later stopt de Kerstman en legt ook hij cadeautjes neer onder onze boom. Kortom, een maand vol plezier… en afval.

Het ecologische aspect wordt steeds belangrijker en meer en meer mensen lijken hier ook actief mee bezig te zijn. De vraag is hoe we tijdens deze maand vol cadeautjes ons steentje kunnen bijdragen aan een beter milieu?

Een recyclerende Sint
De Sint en zijn helpers brengen elk jaar speel‐ en snoepgoed, maar wat gebeurt er met het speelgoed waar de kinderen zijn uitgegroeid? Is het ergens achteraan de kast terechtgekomen, ligt het mooi op zolder opgeborgen voor eventuele kleinkinderen of breng je het resoluut binnen bij het grofvuil?

Er bestaan ook andere manieren om je oud speelgoed een ‘nieuw leven’ te schenken.

Je kan het letterlijk schenken. De kringwinkel of Oxfam ontvangen je herbruikbare speelgoed met open armen. Je kan het speelgoed ook schenken aan bepaalde vzw’s of goede doelen, die dit
speelgoed dan uitdelen aan kinderen uit kansarme gezinnen. Zo zorg je ervoor dat ook deze kinderen een cadeautje krijgen tijdens de feestdagen. Je kan altijd eens informeren bij volgende vzw’s of andere winkels: moeders voor moeders vzw, Weggeefwinkel Rabot, vzw armoede Vlaanderen, …

Als je jouw speelgoed wil schenken, let er dan wel op dat het nog in degelijke staat is. Deze winkels, vzw’s en goede doelen zijn geen containerparken of plaatsen waar je oude en defecte spullen kan dumpen. Een pop zonder arm, een puzzel waar de helft van de stukjes van ontbreekt of speelgoed dat duidelijk betere tijden heeft gekend, kun je beter niet schenken.

Je kan je speelgoed ook altijd creatief hergebruiken. Op Pinterest vind je talloze manieren om je speelgoed te hergebruiken, maar je kan ook inspiratie opdoen op volgende websites: DIY & CraftsHuisje, Tuintje, Boompje, …

Milieuvriendelijke kerstbomen
Wanneer de kerstboom nu wel op niet mag opgezet worden, is voor velen een punt van discussie.
Een ander discussiepunt is of je nu beter kan kiezen voor een echte of een kunstkerstboom. Het
antwoord is tegelijk simpel en toch niet. Vaststellen wat de milieuvriendelijkste optie is, is niet
gemakkelijk door de zeer verschillende impact beide soorten bomen hebben op het milieu.

Onze eerste boodschap is om je boom zo veel mogelijk te hergebruiken. Ook je echte kerstboom.
Plant je levende boom na de feestdagen in de tuin en haal hem volgend jaar terug uit de grond. Een
kunstboom zou je minstens 13 jaar moeten hergebruiken, voordat je hem echt duurzaam kan
noemen. Er zijn echter ook studies die zeggen dat je de kunstkerstboom langer dan acht of zelfs
twintig jaar moet hergebruiken.

Onze tweede tip voor een milieuvriendelijke kerstboom is dat je moet opletten waar je hem gaat
halen. Het lijkt simpel en voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je niet te ver moet rijden.

Vlaamse overheid nog strenger voor bedrijven

1 juni werd de sorteermaatregel voor bedrijven opnieuw verstrengd. Nu moeten bedrijven boven de 18 afvalsoorten die ze reeds afzonderlijk inzamelen nog 3 soorten apart inzamelen: recycleerbare harde kunststoffen, geëxpandeerd polystyreen (piepschuim) en folies.

De strijd tegen de steeds groeiende afvalberg
Vlamingen zijn goede sorteerders, zowel particulieren als ondernemingen. Er is echter altijd ruimte voor verbetering en daarom nam de Vlaamse overheid de beslissing om bedrijven nog meer afvalsoorten apart te laten sorteren. Vanaf 1 juni zijn er dus 3 afvalsoorten niet meer welkom in de restafvalzakken van ondernemingen:

1. Harde plastic
2. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) a.k.a. Piepschuim
3. Folie

De Vlaamse overheid nam deze beslissing omdat de drie bovengenoemde stoffen alle drie gerecycleerd kunnen worden en om de plasticverontreiniging een beetje in te perken. Hoe meer we apart kunnen recycleren, hoe beter voor het milieu is. Bedrijven moeten dit natuurlijk niet alleen doen, afvalverwerkers hebben de nodige zakken en containers om de nieuwe soorten apart te kunnen ophalen.

Ernstige gevolgen voor ‘wansorteerders’
Vlaanderen neemt zijn strijd met het afval serieus en zal zogezegde ‘wansorteerders’ beboeten indien het afval incorrect wordt gesorteerd. Het eindigt niet met een symbolische tik op de vingers. Ze hebben de inspectiediensten de opdracht gegeven streng toe te zien op het correct naleven van de nieuwe verstrengde maatregel. Zowel de afvalinzamelaar als het bedrijf dat het afval incorrect aanbood kunnen beboet worden met ernstige gevolgen van dien. Zo kunnen afvalinzamelaars bijvoorbeeld hun registratie verliezen.

21 afvalstromen: een opfrissing
1. Geëxpandeerd polystyreen (EPS)
2. Folies
3. Recycleerbare harde kunststoffen

Deze drie moeten vanaf nu ook in een aparte zak of container, maar wat waren de overige 18 nu weer? Even een opfrissing:
4. Klein gevaarlijk afval van vergelijkbare bedrijfsmatige oorsprong
5. Glas
6. Papier en karton
7. Gebruikte dierlijke en plantaardige oliën en vetten
8. Groenafval
9. Textiel
10. Afgedankte elektrische en elektronische apparaten
11. Banden
12. Puin
13. Afgewerkte olie, zoals motorolie
14. Gevaarlijke afvalstoffen, zoals chemicaliën, pcb-houdende apparaten…
15. Asbest
16. Afgedankte apparatuur en recipiënten die ozonafbrekende stoffen of gefluoreerde broeikasgassen bevatten, zoals oude koelkasten, diepvriezers…
17. Landbouwfolie
18. Batterijen en accu’s
19. PMD
20. Hout
21. Metaal

(VLAREMA art 4.3.2)

2 vliegen in 1 klap: Ortessa actief in België en Lammertyn.net zet volgende stappen richting groei

De recente overname van Lammertyn.net door Ortessa, de nieuwe afvalgroep binnen de familie van Gansewinkel, slaat als het ware 2 vliegen in 1 klap. Enerzijds is Ortessa nu ook actief binnen België, maar nog belangrijker is dat Lammertyn.net nu stappen kan zetten richting groei.

“Groei en verdere professionalisering is altijd het toekomstplan geweest”, zegt Koen Lammertyn, voormalig zaakvoerder van Lammertyn.net. “En om dat te kunnen bereiken zijn we enige tijd geleden bij Ortessa langs gegaan. Naar onze mening passen de karakters van beide bedrijven namelijk goed bij elkaar.” Na een eerste gesprek kwam er al snel een tweede en van het een kwam het ander.

Op 20 augustus, iets meer dan een maand geleden, werd de overname formeel bekrachtigd: “We hebben alle aandelen overgedragen aan Ortessa België NV.” Dat wil echter niet zeggen dat Koen en zijn zus Sabine zich terugtrekken uit de zaak en een andere professionele uitdaging aangaan. “Marc Lammertyn startte het bedrijf in 1961 en het is ons doel om Lammertyn.net te doen groeien. Daarom blijven we nauw betrokken bij de activiteiten.”

Lammertyn.net is niet het enige bedrijf overgenomen door Ortessa. Ook bedrijven zoals Van Kaathoven (afvalinzamelaar in Zuidoost-Nederland), Rondo (afvalregisseur actief in Nederland en België) en Valor (recyclagebedrijf van compost, papier, kunststof en klein elektrisch afval) behoren tot de bedrijvenportefeuille van Ortessa, een afvalgroep met hoofdzetel in Eindhoven. “Net zoals de andere bedrijven die tot de afvalgroep Ortessa behoren, blijven we zelfstandig actief. De overname zorgt er mede voor dat we kunnen gebruikmaken van elkanders expertise en dat creëert mogelijkheden. Het is de ambitie van Ortessa om een middelgrote speler te worden binnen de afvalsector en wij bij Lammertyn.net kunnen daar nu bij helpen.”

Niet alleen Koen en Sabine zijn verheugd met de overname, ook Rob van Gansewinkel is tevreden met de recente overname: “We zetten nu voorzichtig onze eerste stappen op de Belgische afvalmarkt met onze groep Ortessa. De toenadering van Lammertyn.net brengt ons een mooie uitvalbasis in Beveren van waaruit we rustig kunnen uitkijken naar verdere groeikansen.” Een uitvalbasis met ruim 50 jaar ervaring in de inzameling van zowel huishoudelijk als bedrijfsafval. Lammertyn.net telt op dit moment ruim 30 medewerkers, 20 voertuigen en is actief in een 25-tal gemeenten.